Het verhaal over de bewoners van landhuis Hilverbeek was incompleet

Voormalig kamenier Grada Janmaat – Zuurveld lucht haar har
Door: Joop Glijn

 

Het paginagrote artikel.in onze regionale krant De Gooi en Eemlander van 10 juli j.l.,over de bewoners van het fraaie landhuis Hilverbeek in ’s-Graveland, was incompleet en op onderdelen onvolledig, onjuist en grievend. Dat is de duidelijke mening van zowel Truus Smit – Koelink als Grada Janmaat – Zuurveld, beiden woonachtig in Kortenhoef. Beiden hebben namelijk bijna 40 jaar als kamermeisjes, in die kringen ook wel kameniers genoemd, gewerkt bij de familie Frowein, die het landhuis in 1938 voor een periode van 40 jaar van Natuurmonumenten hadden gehuurd. Het echtpaar Frowein had daarnaast ook een landgoed in Gemert in Brabant van 800 hectare groot, met daarop de villa Cleefswit. Jonkvrouwe Hermenegilde Marie Th..J. Gravin Wolff Metternich, was de oudste dochter van Graaf Wolff Metternich, kasteelheer van het slot Hillenraadt. Zij huwde met H.W.Frowein, toen reserve tweede luitenant der huzaren. Het echtpaar kreeg twee kinderen, Alexander en Madeleine en huurde kort voor de tweede wereldoorlog het landhuis Hilverbeek van Natuurmonumenten. De heer Frowein had later verschillende functies, zoals President-commissaris van van de Verenigde machinefabrieken Stork N.V, hij was oud-commissaris en Oud-directeur van de N.V.Deli-Maatschappij, hij was Lid van de Raad van Commissarissen van de AmroBank N.V. en commissaris van de N.V.Nederlandse Scheepvaart Unie. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1975, 68 jaar oud en begraven op de R.K.begraafplaats van de St.Antoniuskerk in Kortenhoef, verhuisde mevrouw Frowein kort daarna naar een luxe appartement, gelegen aan de Palestrinalaan in Hilversum. Grada Janmaat, die haar mevrouw ook daar trouw bleef, vond haar daar op 22 augustus 1990 en op 25 augustus werd ze bijgezet in het graf van haar man. Ze werd 79 jaar oud. Het overlijden van mevrouw Frowein was voor Grada echter niet het einde van haar zorg voor het overleden echtpaar, want tot op de dag van vandaag verzorgt ze nog steeds het familiegraf van een echtpaar dat haar zeer dierbaar was.

Waarom gegriefd over het artikel?

Grada vertelt me dat ze, nadat ze het artikel had gelezen, onmiddellijk contact heeft gezocht met haar vriendin en oud-coillega Truus Smit – Koelink. Beiden bleken in hun spontane oordeel gelijkgestemd te zijn. In de eerste plaats zijn ze er zeer gebelgd over het feit dat het echtpaar Frowein, zeer bevriend geweest met onze koninklijke familie, waarvan de leden regelmatig op bezoek kwamen bij het echtpaar Frowein, niet als belangrijke bewoners van Hilverbeek in het artikel werden vermeld. Slechts in een omkaderd aanvullende informatie, geplaatst naast het grote hoofdartikel en onder de kopregel “Gravin met glazen oog”, werd de familie Frowein genoemd. Vooral die kopregel heeft hen beiden bijzonder gegriefd. Grada Janmaat hierover: “Ze stond in de regio helemaal niet met die bijnaam bekend, sterker nog, behalve intimi wist niemand van deze handicap af. Bij het neerstorten van een V-1 in 1944 op de Leeuwenlaan, pal tegenover het landhuis Hilverbeek, stond mevrouw Frowein, die buiten een sterk aanzwellend gebrom hoorde, bij het grote raam van de grote salon. Door de enorme schokgolf bij het neerstorten begaven de grote ramen het en werd ze in haar gezicht getroffen  door glassplinters. Daarbij verloor ze het licht in één van haar ogen. Dat feit  is echter heel zorgvuldig buiten de publiciteit gehouden en in het dorp is het ook nooit een issue geweest. Om haar nu deze titel te geven vinden wij ronduit misselijk” Maar er is meer dat de voormalige kameniers dwars zit en best vermeld had mogen worden: het echtpaar Frowein heeft in de oorlogsjaren heel goed werk verricht. Ze hebben bijvoorbeeld gedurende de vijf oorlogsjaren in het dorp een groot gezin onderhouden en mevrouw Frowein was bovendien draagster van het Verzets Herdenkingskruis. Ook het verhaal dat de Sjah van Perzië een nacht in de balconkamer heeft geslapen, klopt niets van en is pertinent onjuist. Grada hierover: “Ik heb Koningin Juliana,  Prins Bernhard en de Sjah zelf binnengelaten en hen, inclusief de Sjah, aan het eind van de avond ook weer uitgelaten. Hoe komt men aan die onzin? Tenslotte stoort zij zich ook aan de foto bij het artikel van het bijzondere toilet met het fraaie uitzicht. Ze kent na al die tientallen jaren het toilet heel goed, maar het zag er in de tijd van de familie Frowein heel wat chiquer uit dan op die foto met dat rare vloerkleedje. Om haar kennis van het landhuis duidelijk te bevestigen somt ze aan de hand van de krantenfoto geroutineerd van kelder tot zolderverdieping alle kamers en overige ruimtes met naam en toenaam op.

Solliciteren en de werkzaamheden

Als jong meisje is door een tip van de moeder van haar man, bij de familie terecht gekomen. Daar werkte Truus Koelink toen al en ook haar moeder. De dagindeling zag er als volgt uit: Om 08.15 uur werd er ontbeten, koffie gedronken om 10.15 uur. Vervolgens kwam mevrouw het diner bespreken. Om 13.00 uur was er de lunch. Daarna waren de kameniers vrij tot 15.00. Om 15.30 uur was er thee en om 19.15 uur het diner. Tenslotte opruimen en dan om 20.00/20.15 uur naar huis.

Onder de eetkamer was links beneden de keuken en vandaar ging het eten met de lift naar de eetkamer. Het opdienen begon altijd bij mevrouw, daarna meneer en de overige familieleden.

Op maandagmorgen kwam meneer v.d.Bunt het zilver poetsen. Dat deed hij door het hele huis, inclusief het bestek.  Grada en Truus hoefden bepaald niet hard te werken, maar alles moest wel op tijd klaar zijn.

Vakantie houden in “Cleefswit”

Niet alleen ging Grada Janmaat altijd mee wanneer voor een paar dagen jacht het echtpaar naar hun landgoed in Brabant vertrok, maar de gezinnen van Smit en Janmaat mochten daar ook met al hun kinderen ook vakantie houden. Dat was voor alle leden van deze gezinnen altijd weer heel bijzonder. Dit was natuurlijk uitsluitend mogelijk wanner de familie in het buitenland verbleef e dat was met grote regelmaat het geval. Op Hilverbeek pakte Grada altijd de koffers in en wist precies

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: